Zupy

Zupy, buliony, polewki czyli potrawy jedzone łyżką

39,90 zł
Brutto

Format: 175x245 mm

Ilość stron: 224

Oprawa: twarda

 

W średniowieczu zupa była podstawowym pożywieniem ludzi ubogich. Przyrządzano ją zazwyczaj z gotowanego ma wodzie chleba z niewielką ilością warzyw i dodatkiem ziół. W polskich źródłach pisanych już w XIII w. wymienia się tzw. bryje, czyli zupy z rozgotowanej mąki, kaszy z dodatkiem słoniny, a później jarzyn i mięsa. Ich wielbicielem i propagatorem był Ludwik XIV, król Francji, na którego dworze codziennie na obiad podawano cztery ich rodzaje. Również w Paryżu w roku 1765 sprzedawca uliczny Boulanger, otworzył pierwszy lokal, w któym oferowano tylko i wyłącznie zupy. Nad wejściem przymocował szyld "Jeśli dokucza Ci żołądek, przyjdź do mnie, a wyjdziesz zdrowy". Pisząc to zdanie po łacinie, użył słowa "restaurabo" (od restaurare - odnawiać, restaurować) w odniesieniu do ciała - wyleczyć, przywracać do zdrowia.

W ten sposób powstało słowo wszystkim znane - restauracja.

Agnieszka Kozłowska

Wydawnictwo:
Wydawnictwo AA
Brak opinii

12 innych produktów w tej samej kategorii:

Produkt dodany do listy życzeń

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczone w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.