Zupy, buliony, polewki czyli potrawy jedzone łyżką
Format: 175x245 mm
Ilość stron: 224
Oprawa: twarda
W średniowieczu zupa była podstawowym pożywieniem ludzi ubogich. Przyrządzano ją zazwyczaj z gotowanego ma wodzie chleba z niewielką ilością warzyw i dodatkiem ziół. W polskich źródłach pisanych już w XIII w. wymienia się tzw. bryje, czyli zupy z rozgotowanej mąki, kaszy z dodatkiem słoniny, a później jarzyn i mięsa. Ich wielbicielem i propagatorem był Ludwik XIV, król Francji, na którego dworze codziennie na obiad podawano cztery ich rodzaje. Również w Paryżu w roku 1765 sprzedawca uliczny Boulanger, otworzył pierwszy lokal, w któym oferowano tylko i wyłącznie zupy. Nad wejściem przymocował szyld "Jeśli dokucza Ci żołądek, przyjdź do mnie, a wyjdziesz zdrowy". Pisząc to zdanie po łacinie, użył słowa "restaurabo" (od restaurare - odnawiać, restaurować) w odniesieniu do ciała - wyleczyć, przywracać do zdrowia.
W ten sposób powstało słowo wszystkim znane - restauracja.
Agnieszka Kozłowska